dukacita dan kecewa?? hindarkan dan bersyukurKalau manusia berdukacita memikirkan kejayan dan kemuliaan yang telah lalu , kedukaan nya itu tidak akan berfaedah sama sekali sebab segala kejayaan yang telah lalu itu walaubagaimana pun diratapi tidak akan kembali lagi sedangkan masa 2 minit yang telah lalu pun tidak akn dapat di kejar dgn kelajuan cahaya sekali pun tdk akan diperoleh semula..

Apa guna meratapi yang telah lalu kerana keadaan ini akan merosakkan lagi perjalanan hidup kita..
cuba bayang kan jika anda selalu memikir kan hal ter sebut sehingga mengabaikan keperluan harian anda seperti makan dan minum bukan kah ia boleh menyebabkan kesihatan anda terganggu??

Gejala ini timbul atas dasar kita sendri yang tidak punya keyakinan bahawa segala isi alam ini pada asal nya tidak wujud..Segala kemajuan dan segala yang kita sayangi semuanya itu datang kepada kita dan akan pergi jua dripada kita...jadi jangan selalu salah kan takdir..

Perasaan dukacita dan kecewa boleh dihindar dgn bersyukur diatas segala yang diperolehi dan menilai sesuatu yang diperolehi dan apakah rahmat di atas sesuatu yg ada atau terjadi pada diri kita itu??
Jangan sampai terlalu meratapi nikmat yang hilang , kita lupa akan nikmat yang sedia ada..
kan tak elok tu :)
Dan bila yang sedia ada itu hilang diratapi pula...
issh2..harap2 yang baca ni tak de la sampai mcm ni ye....
past is past...kita yang masih hidup kne jugak terus kan hidup ye igt tu jgn la nnt akhirnya menyesal xsudah..

Kesimpulan nya disini...
Kita mesti tanamkan rasa keinsafan dan kesyukuran di dalam jiwa kita..
Dan ingat bahawa segala yang kita perolehi dan segala yang kita ada tu adalah sementara...
Jika nikmat yang yang sgt kita cintai itu digunakan dengan baik dan yakin bahawa masa muda itutak lama maka kelak jika kita sudah tua kita tidak akan menyesali pemergian nya kerana semasa muda kita dah berjasa walaupan tidak lah terlalu banyak...:)

sekian....sumber: nota sendiri..:)
p/s: pening aq cari tajuk utk entri ni...

3 comments:

 1. nice one dear... :) hargai setiap detik masa yang kita lalui...

  ReplyDelete
 2. thanks sebab sharing this note..:)
  Nad promot anda di entry ini..>>Miss Nadya Promote Blog Part 3

  ReplyDelete
 3. Good one.. Selalulah bersyukur ye dear.. =)

  ReplyDelete

"Sesungguhnya apabila aku menasihati kamu, bukanlah bererti akulah yang terbaik dalam kalangan kamu, bukan juga yang paling soleh atau solehah dalam kalangan kamu, kerana aku juga pernah melampaui batas untuk diri sendiri.Seandainya seseorang itu hanya dapat menyampaikan dakwah apabila dia sempurna, nescaya tidak akan ada pendakwah, maka akan jadi sedikitlah orang yang memberi peringatan."
-Hassan Al Basri-

budi bahasa lambang peribadi