KECENDERUNGAN MANUSIA MELAKUKAN DOSA ATAU KESALAHAN= part 1 : syaitan

Kesalahan dan dosa yang dilakukan oleh umat manusia adalah masalah dan penyakit sejagat...
Ini bererti setiap  manusia mempunyai kesalahan , hal ini memang tidak dapat dinafikan lagi...

Yang menjadi perbezaannya alah taraf dan skop berlakunya amalan kesalahan
yang dilakukan oleh seseorang itu.. Untuk menentukan sebab-sebab khusus yang mendorong seseorang melakukan kesalahan adalah terlalu berat dan tidak selalunya tepat..
Hanya secara umumnya beberapa faktor yang boleh di jadikan ukuran iaitu :

1. FAKTOR UMUM
* SYAITAN
* NAFSU

2. FAKTOR KHUSUS 
* KELEMAHAN INDIVIDU
* SOSIAL DAN BUDAYA
* KELEMAHAN KEPIMPINAN DAN SISTEM PENTADBIRAN
* POLITIK

UNTUK ENTRI KALI NI AKU CERITAKAN CONTOH SALAH 1 FAKTOR DIATAS...
FAKTOR UMUM : SYAITAN
Apa kaitan syaitan pula dalam entri kali ni...baca seterusnya :)

Seperti yang kita tahu..
Syaitan adalah musuh yang nyata kpd umat manusia..Dengan itu, syaitan akan berusaha sedaya upaya untuk menyesatkan manusia , walau dgn apa cara sekali pn
Justeru itu manusia yg lemah iman nya amat mudah dipermainkan oleh syaitan..
Ini adalah faktor yang menyebabkan manusia cenderung melakukan kesalahan...

FIRMAN ALLAH :
" Iblis menjawab : oleh kerana Engkau telah menghukum aku sesat, aku akan menghalangi mereka dari jalan yang lurus..kemudian aku akan mendatangkan mereka dari hadapan dan belakang mereka,dari kanan dan dari kiri mereka "
[ SURAH al-A'araf ]

syaitan adalah dari jenis makhluk jin
sebagaimana jelas Allah Subhanahu wa Ta'ala dalam ayat berikut: Dan (ingatkanlah peristiwa) ketika Kami berfirman kepada malaikat: “Sujudlah kamu kepada Adam”; lalu mereka sujud melainkan iblis; ia adalah berasal dari golongan jin. [al- Kahf 18:50]

 Dalam ayat yang lain diterangkan bahawa syaitan berasal dari api, menunjukkan mereka berasal dari jenis jin:
Allah berfirman:
“Apakah penghalangnya yang menyekatmu daripada sujud ketika Aku memerintahmu?”
 Iblis menjawab: “Aku lebih baik daripada Adam, Engkau (wahai Tuhan) jadikan daku dari api sedang dia Engkau jadikan dari tanah.” [al-A’raaf 7:12]

 Ada pun iblis, maka ia adalah salah satu nama syaitan. Tidak ditemui petunjuk sahih apakah iblis ketua syaitan atau syaitan yang pertama. Sekali lagi, apabila Allah dan dan Rasul-Nya mendiamkan persoalan “Siapakah iblis?”, bererti ia adalah sesuatu yang tidak penting untuk kita mengetahuinya. Yang penting ialah kita mengetahui bahawa iblis adalah salah satu nama syaitan.
 Perkaitan antara iblis dan syaitan dapat dilihat pada ayat berikut,
setelah iblis enggan sujud kepada Adam:
 Allah berfirman (kepada iblis):
 “Pergilah (lakukanlah apa yang engkau rancangkan)! Kemudian siapa yang menurutmu di antara mereka, maka sesungguhnya neraka Jahannamlah balasan kamu semua, sebagai balasan yang cukup.
Dan desak serta pujuklah sesiapa yang engkau dapat memujuknya dengan suaramu; dan kerahlah penyokong- penyokongmu yang berkuda serta yang berjalan kaki untuk mengalahkan mereka; dan turut - campurlah dengan mereka dalam menguruskan harta-benda dan anak-anak (mereka); dan janjikanlah mereka (dengan janji-janjimu)”. Padahal tidak ada yang dijanjikan oleh syaitan itu melainkan tipu daya semata- mata. [al-Isra’ 17:63-64] 

Dan (ingatlah) ketika kami berfirman kepada malaikat: “Sujudlah kepada Nabi Adam.” Lalu mereka sekaliannya sujud melainkan Iblis; ia enggan dan takbur dan menjadilah ia dari golongan yang kafir. 
[al-Baqarah 2:34]

Mengapakah iblis enggan sujud? Dalam ayat 34 surah al- Baqarah di atas Allah Subhanahu wa Ta'ala menerangkan bahawa sebab iblis enggan sujud ialah takbur. Apakah yang dimaksudkan dengan sikap takbur? Allah menjelaskannya dalam beberapa ayat lain. Para pembaca sekalian hendaklah memberi perhatian kepada penjelasan ini kerana mungkin sebahagian darinya ada pada diri kita sendiri tanpa disedari.


TAKBUR ADALAH SIKAP UJUB

UJUB ADALAH MERASAKAN DIRI ITU HEBAT..ITU ADLAH SALAH SATU DARI SIFAT SYAITAN SEBAGAIMANA DALAM AYAT DIBAWAH :Allah     berfirman:     “Apakah     penghalangnya     yang
menyekatmu daripada sujud ketika Aku perintahmu?” Iblis menjawab: “Aku lebih baik daripada Adam, 
Engkau (wahai Tuhan) jadikan daku dari api sedang dia Engkau
jadikan dari tanah.” [al-A’raaf 7:12]

* TAKBUR ADALAH SIKAP MENGHINA ORANG LAIN

INI JUGA ADALH SALAH SATU DARI SIKAP SYAITAN IAITU MENGHINA..
SEBAGAIMANA IA MENHINA BAHAN2 YG MENJADI ASAS CIPTAAN MANUSIA..


Allah berfirman: “Hai Iblis, apa sebabnya engkau tidak turut bersama mereka yang sujud itu?” Iblis 
patut  sujud kepada manusia  yang Engkau jadikan dia
menjawab: “Aku tidak 
dari  tanah  liat  yang  kering,  yang  berasal  dari  tanah
kental yang berubah warna dan baunya.” [al-Hijr 15:33]

Kalau sifat ni aku rasa..memang banyak berlaku dalam kelompok masyarakat kita...menghina2 kelemahan orang dan membangga2kan kelebihan sendiri....Sahabat2 harus ingat kelemahan dn kelebihan itu datang dari siapa?? adakah dari diri sahabat sekalian?? kalau ya bukti kan...
jika kalian mengemukan jawapan..." kelemahan tu mesti la sebab die yg xnk berusaha memajukan diri...kelebihan pulak mesti la sebab dgn usaha gigih die untuk mengubah nasib diri "

ya.. ada betul juga jawapan tersebut...tapi bila dipikir kan balik dari mana kita dapat rasa untuk ber usaha itu?? dan macam mana pula anda tahu org yg mempunyai kelemahan itu tidak mahu berusaha untuk memperbaiki kelemahan tersebut...:)

Renungkan sejenak....
* Perlu kah anda berbangga dgn kelebihan diri sehingga menghina2 kelemahan orang lain ?
* Anda pasti? yakin 100% kelebihan anda itu menjamin hidup anda selamat tanpa gangguan dari siapa2 ?
* Betul kah orang2 yg mempunyai kelemahan itu akan hidup dibelenggu kelemahan tersebut? sehingga tidak memboleh kan mereka memperbaiki kelemahan tersebut??

Banyak lagi yg aku nk persoalkan dekat sini sebenarnya tapi bagi menjimat kan masa dan tidak membuat kan anda bosan dgn antri aku yang panjang berjela aku pendak kan je :)
jadi renung2 kan seketika...adakah anda hampir masuk dlm golongn itu atau sudah tergolong dalam golongan itu...jika ia cuba la memjauhi sifat itu cuba memperbaiki diri agar jadi yang lebih baik..
WALLAHUALAM- SAMBUNGAN ENTRI SETERUS NYA NAFSU AKAN DATANG -
Sekian akhir coretan...
No comments:

Post a Comment

"Sesungguhnya apabila aku menasihati kamu, bukanlah bererti akulah yang terbaik dalam kalangan kamu, bukan juga yang paling soleh atau solehah dalam kalangan kamu, kerana aku juga pernah melampaui batas untuk diri sendiri.Seandainya seseorang itu hanya dapat menyampaikan dakwah apabila dia sempurna, nescaya tidak akan ada pendakwah, maka akan jadi sedikitlah orang yang memberi peringatan."
-Hassan Al Basri-

budi bahasa lambang peribadi