Minal Aidzin wal Faidzin..















Mohon maaf atas lisan yg tak terjaga…. 
Janji yang terabaikan…. 
Hati yang berprasangka & Sikap yang pernah menyakitkan…. 
Dan juga...
Minta ampun dan maaf andainya aku ini… 
Terkasar bahasa dalam bicara 
Tersilap bicara semasa bersama 
Termarah yang tak kena tempatnya 
Tertanya tak tentu hala.. 
Tersasul yang tak sengaja 
Terpukul kat mana-mana 
Terpekik kuat di telinga 
Terhantuk terketuk di kepala 
Terpinjam terambil harta & benda 
Termoody tak semena-mena ,
Terumpat bila ada cerita, 
Teremail benda yang tak sepatutnya kau terima 
Termacam-macam yang kena-mengena.. ,, 
Di hari yang mulia sepuluh jari ku hulurkan semua, 
Memohon kemaafan atas segala dosa yang ada 
Kerana aku masih bernama manusia 
Pastinya tak lepas membuat dosa 
Semoga dimaafkan, 
Salam Aidil Fitri Maaf zahir & Batin...



*tahun ni beraya dekat rumah tokwan..^_^v
p/s: kad raya yg atas tu boleh ambik..ambik tau paksa ni..hahah

Masih dijajah ke aku??

Assalammualaikum dan salam sejahtera..
semoga baik2 sahaja semua nya...
Alhamdulillah jumpa lagi kita ye..mana tak nye sejak dua menjak ni bz memanjang..
yang kerja dgn cara kerja nya yang study dgn cara study nya..

Pejam celik pejam celik..dh nak raya pun..
lepas raya pulak merdeka..mmg setiap 31 ogos tiap2 thn merdeka pun kan..
dah hampir 54 thn pun negara kita ni merdeka dalam erti kata lain bebas dari penjajahan..
tapi pernah ke korang terfikir betul ke kita-kita ni benar-benar merdeka??
atau merdeka hanya sekadar pada nama...??

lihat sahaja sekarang..
macam-macam bentuk penjajahan ada cuma kita sahaja yang tak sedar..
dan lebih teruk lagi kita salah seorang daripada yang dijajah..
itu semua berlaku dalam kita tidak sedar ada yang sedar pun buat-buat tak sedar..
yang tu memang aku tak boleh nak kata apa la..
nk nasihat cara baik pun kena sembur balik , nasihat cara kasar cakap kita ni kurang ajar padahal dia lagi kurang ajar...

Walau negara kita ni dah merdeka dah bebas..tapi rakyat-rakyat didalam nya ada lagi yang masih belum bebas , belum merdeka fikiran nya..
macam mana pula yang dikatakan fikiran bebas dn merdeka??
Adakah mereka yang tergolong dalam golongan freetinker , buat la apa sahaja sehingga tiada batasannya??
atau
Adakah mereka yang tergolong dalam golongan yang berfikiran sempit , kampung , kuno , tak terbuka buat itu salah buat ini salah??
Ada hati anda nilai , ada akal anda guna dan fikirkan sendiri....

Kadang-kadang tiada guna jika sekadar melaung , pasang bendera merata-rata jika semangat patriotik dalam diri tidak ada dan apa kejadahnya jika bawa bendera tapi tercecah ke tanah dan diseret macam kain buruk??
Lihat sahaja sekarang bendera bertaburan di jalanan terutama selepas sambutan 31 ogos..
tak pecaya lihat sahaja nanti??
kalau tak de nanti boleh saman aku...

kadang-kadang bila difikirkan balik..masih terjajah dan dijajah ke aku??







Even bz sekali pun..

Assalammualaikum..
salam sejahtera..
apa khabar semua..:)

baru berapa hari tak menaip entri rasa seperti berbulan2 tak berblog...
hahahah....
bukan niat tak nak menaip entri cuma diri ni tak berapa sihat...
blog pun kadang2 je aku jenguk...
laptop pun rasa malas nk sentuh so adik2 aku jela bermaharajalela guna laptop ni..
adeh..naik pening tgk diorg berebut...
nasib tak lingkup kalau lingkup aku hentak kepala sorang2..hahah
along yang kejam..

Sepanjang aku bercuti buat entri..
aku usha2 jugak bloglist...
tak naik2...
pelik jugak..2-3 blog je yang naik...
aku tak salah kn diorg pun sbb aku pn tak update..hahah

Almaklum la...
akhir2 berpuasa ni semua bz..
ada yang nk balik kampung..
siap kan tempahan kuih raya la..
shopping sana shopping sini..
kemas rumah , cat rumah , buat rumah...
aku pun bz..
bz buat peta dekat bantal..hahahah
xdela...
bz siap2 nk balik kampung nanti...

Bahang aidilfitri makin terasa dengan kebzian masing-masing....
" assalammualaikum , terawih jom..."
" Han aku bz nk buat kuih raya ni..esk jela..eh.."
"Han aku bz siap kan langsir ni..nanti-nanti jela.."
" Han aku bz nk kemas , rumah cat rumah lg..esok2 jela.."
"Han aku bz repair jamban ni..nanti aku p la.."
Errkk..jamban pn repair..owh lupe dh raye nnt mesti ramai yg nk memerut..hahahahah

Dalam kita sibuk , sibuk-sibuk , tengah sibuk , menyibuk-nyibuk..kita kena igt jugak..

Even bz nak beraya sekali pun jgn lupa yang kita bakal meninggalkan ramadhan tahun ni...
Even bz skali pun jgn lupa nk p surau/masjid solat terawih sbb aku tgk makin berkurangan bilangan jemaah ketika solat terawih mentang-mentang la sunat je...
Even bz skali pun jgn lupa akan nikmat malam-malam akhir ramadhan [lailatul qadar]
Even bz sekali pun......
Even bz skali pun.....

Ingat tu ' Even bz skali pun'..jgn jadikan alasan bz tu untuk kita mengelakkan diri dari melaku amal kebaikan tersebut...


nota selit: -_- zzzZZZZ..

Quotes For Today #10



Quotes for today #9




The power of niat



Assalammualaikum..
salam sejahtera...
pagi ni aku tak sempat nk taip entri...
bangun sahur pn lambat nasib baik sempat...hahahah
nampak sgt tido mati.....
aku cuma republish balik entri lama...
happy reading all...^_^


Jika seseorang itu selau terfikirkan tentang kemarahan maka marah la ia , jika keresahan maka resah la jadinya...jika memikirkan kejiwangan maka jiwang la dia...

eh...betul ke..???
Betul la tu kan...xkn la bila pikir pasal kesedihan tetiba korg gelak mcm org mintak daftar hospital jiwa...
So that the point...

Semua nya bermula dari apa yg kita fikirkan dan ia bermula dari kepala...
Betul difikirkan maka betul la jadi nya takkan salah pulak kn begitu juga sebalik nya...

err...kejap aku rasa mesti ada yang xpuas hati bila aq cakap semuanya bermula dari kepala..ha baek ngaku..hahah ok2 sambung baca...

Sebenar nya apa yang ada di otak mula-mulanya datang dari hati..apa yang ada dihati itulah yang akan disampaikan ke kepala/otak , apa yang sampai di kepala/otak itu yang dapat direalisasikan oleh diri dan apa yang direalisasi kan itu lah sebenar nya kita...fhm??
begini sebagai contoh...

korang selalu cakap.." aduh aq sakit la tak sehat..tak larat nak bangun..." 
korang mesti tau apa yang di cakap itu telah di set kan dihati [setting tu niat] dan apa yang telah di set kan dihati akan di send ke kepala/otak...jadi xpelik la bila keesokan hari nya anda mmg betul2 xboleh bangun sbb xlarat btl x??
Cuba korang ckp.." ahh...xpe aq sihat lagi boleh buat kerja..." hah kemungkinan besar xdela masalah untuk xlarat bangun kan...

Bagaimana pula klau dekat hati korang tu di set kan dgn setting-setting negatif??
seprti contoh..
" eh..menyampah la aku dekat si minah tu...bla..bla...."
" eee...sakit nya hati aku dgn si mamat tu dapat gf cun..."
" hoho..aku dah glemer siap dapat anugerah lagi.. kau ade..hahah..." [ riak ]
Dan segala macam lagi la klau aq senaraikan muntah biru korang nak baca...

ok..klau korang set kan setting2 sebegitu maka jadilah korang begitu...

" menyampah xtentu pasal.,"
" sakit hati xtentu pasal.."
" poyo xtentu pasal..."

klau ade pasal xpe jugak....err brape byk pasal da +_+"

Dari setting sebegitu la maka lahir nya kita2 yang berpenyakit seperti yang disebut kan diatas...
[ malas nk tulis balik nnt meluat plak korang nk baca byk2 kali bnde yg sama...hah tgk aq set kan malas la nk tulis..so xtertulis la bnde tu...^_^v]

Now see...semua nya bermula dari hati yakni niat kita kan?? bukannya kepala seperti mana yang aq cakap pada awal2 tadi...kepala/otak tu cuma perantara dari ilusi menjadi realiti...
sape yang skip baca tu aq xtau la kan...

Itu la sebab nya kenapa dalam beribadah tu kita perlu niat...
nak sembahyang pn kena niat...klau xniat nnt yang 3 rakaat jadi 4 rakaat...
nak puasa esok nya pn kna niat nnt terlupa plak yg kita ni puasa xpasal nnt bngun pagi bkak periuk...hahah..
knp semua bnde kita buat kena ada niat??
Ini adalah kerana THE POWER OF NIAT IS GREAT....


p/s: aku letih la..nk tido bleh..nasib hri ni cuti.....

Bersederhana atau bermewah-mewah


Assalammualaikum dan salam sejahtera ^_^
Alhamdulillah masih lagi diberi kesempatan untuk bertemu dalam ruangan angka dan huruf ni..

hari ni dah masuk 16 ramadhan pun sungguh cepat masa berlalu..
pejam celik pejam celik dh nk raya pun..
macam mana persiapan??
baju raya?? kuih raya?? kasut raya?? langsir raya??

Adeh kesitu pulak aku..hahah baik lupakan perihal raya tu..
berbalik pada tajuk asal..


Hidup sederhana , bersederhana , serba sederhana lebih tenteram dan bahagia dari hidup mewah-mewah , bermewah-mewah , serba kemewah-mewahan...
percaya tak??

nak kata aku dah jumpa orang2 kaya ni tak la...tapi aku cuma dengar dari mak aku...
" Han ang tau tak [mak aku org utara] dah ramai orang hidup mewah-mewah yang mak jumpa semua nya ang ingat diorang hidup tenteram ka.. bahagia ka?? "
" eh knp pulak mak?? bukan orang mewah2 ni senang hati ke duit pn dah byk ape yang xtenteram nye lagi...haihh pelik betul.. "
" tu la yang ang xtau....bla..bla...aq dengar la mak aq bercerita sampai habis..."
" oooo...baru Han fhm....:) heheh "

Nak tau ape yang mak aku bebel kan tu....meyh aku nak reka cerita pulak
[bkn reka suka2 tapi bnda btl]

Kebanyakkan orang yang terlalu mewah/kaya dan hidup pun macam orang-orang mewah/kaya lain itu tadi , dia akan hilang tenteram...Sebaliknya Orang yang terlalu mewah tapi hidup serba sederhana dia kelihatan bahagia...boleh nmpk senyum dia ikhlas manis je berbanding orang yang hidup mewah-mewah tadi senyum pn mcm nk tak nak je...Dan lebih dasyat lagi bila orang yang tak kaya tapi hidup berlebih2 mengalah kan orang kaya...hah yang ni lagi la memang sah2 la tak tenteram...dah terang lagi bersuluh....

Ini kerana apa?? kerana terlalu banyak memikirkan kemewahan tersebut....
" susah btl jadi orang kaya...
nnt kena rompak la...
orang minta derma la...
perempuan nk goda la....
"lelaki" nk goda la..
lagi kalau dah senang mcm ni yg bkn sedara pn nk mengaku sedara...
aduh menyusah kan......xsenang aku jadi nya...."

Hah mcm mana tu dalam xtenteram boleh jugak jadi tak ikhlas , boleh jadi bakhil , bleh jadi poyo pulak....dah kira pakej dh tu...senang je nk kurang kan pahala...

So...senang cerita dekat sini...klau dah rasa diri tu kaya serba mewah xperlu la nak hidup pun mewah-mewah tunjuk kat orang yang kita ni kaya raya....xpasal 2 dh promote kan diri dekat perompak-perompak ,kaki-kaki skodeng dekat luar sana....sebaik nya cuba bersederhana dgn kekayaan yang ada...setakat kekayaan dunia semua tu bkn nye kekal boleh angkut masuk kubur pn....xpayah la nak tunjuk hebat dgn kemewahan tu aku sikit tak kesah...aku pn bkn la orang senang2 tapi hidup bahagia je disamping keluarga tersayang....:)


Cara berkomunikasi tu penting jugak

Hai there...
err..aisehman terorang putih plak aku..
Assalammualaikum dan salam sejahtera..
Selamat pagi semua ^_^
dah puas sendawa sahur tadi..hahah..

Apa macam hari ni ada ok?? ada bagus??
Alhamdulillah kalau semua ok dn bagus...
Semoga permulaan hari ni tak dela kes cucuk-cucuk kipas-kipas ye..tak baik tu apa yg penting pereratkan lagi talian silaturrahim tu ye...baru la dunia blog ni ceria je...ini tak asyik mau berperang je..hadoi...

Eh..aku dh lari tajuk dh tu..hahah..
baik lah berbalik pada tajuk...
tahu kah anda-anda2 semua...
Salah satu punca hidup kita tak sempurna tak bagus dan hilang bahagia ialah gagal berkomunikasi dgn baik , dalam erti kata lain tak pandai bercakap...

" Tak reti cakap?? bisu eh?? "

tak reti bercakap tu tak semestinya bisu..cuma tak reti berkomunikasi..
Kebanyakkan peniaga tak maju disebabkan mereka tidak pandai berkomunikasi..
Tak pandai berinteraksi dengan pelanggan , bahasa nya pula kasar dan tunggang langgang , cakapnya merapu dan menyakitkan hati..
Nak jual barang tapi kalau orang dengar die bercakap boleh tidur bangun balik gosok gigi lepas tu tido balik..hadoiiii
Nak buat kelakar tapi orang menangis [sebab kesian sgt2..hahah] mcm mana tu??

Ramai yang tau bercakap tapi tak tau apa itu cara berkomunikasi dengan baik..
setakat bercakap aku pun boleh der...cakap jela sampai tak pikir alam sekeliling...
salah tu salah..jgn ckp main sedap mulut je....
Dasar sesuatu kebahagian itu bermula dgn komunikasi dan dasar untuk mula maju juga adalah komunikasi..senang cerita komunikasi ni memang penting dalam seluruh aspek kehidupan?? errk kehidupan??

ok cuba tengok situasi dibawah..baca elok-elok ok...

aku tgh duduk dalam gelap tiba2 fon menyala "eh ade org call"...

[ fon aku mood silent je]


Aku pun tekan button hijau belum sempat nk hallo2..tetibe kena serbu..
"Tu sape? "
mak ai kau cakap macam aku duduk 10 batu..terkezut boboy...hahah [ckp dlm hati je]selamber aku jawab..
"owh ye ni orang ler.. yg bercakap tu sape? nk cari sape? "
" ina ade ina?? "
Aiyakk.. nama mak aku plak disebut nye..
"Siapa ina??"aku tnye balik mintak kepastian..
"Yang bercakap ni sape?? byk soal nye sy nk ckp dgn ina..ina ade x? bla..bla...bla "[ntah ape yg die mengarut..aku buat derk je]
" owh maaf ler mak takde die baru je keluar ade apa2 pesanan atau nk sy bg no fon die dkt awk? ""hah bagus jugak tu..bak no die.."
dalam hati ni hadoi...pekak telinga aku seyh cakap mcm petir cair taik telinga aku...Selang berjam-jam mak aku balik..bermula la soal siasat aku dgn mak aku tu..
" mak ade org call tadi kn...sape tu??" mak aku pun bercerita la "owh die tu..bla..bla..bla"

aiseyhman tuan kedai perabot je kot...
ckp mcm nk cari gadoh..mak pn satu bg no fon aku dkt makhluk tu wt pe..xpe aku tak kesah..hahah..


Ade ke patut..macam tu cara die hubungi pelanggan..Kenapa la tak guna bahasa elok sikit..
susah sangat ke?? bukan susah pun kan...

"Selamat pagi cik kami dari syarikat XYZ..yang menjual dn mengedar alat mencuci taik telinga , boleh saya tau cik ina ke yg sedang bercakap ni"

dh tentu2 jawapan nye nanti..

" owh maaf ini bukan ina tapi anak die dn memang pun kami ade tempah alat nk cuci taik telinga.."

hahahah...tengok tak susah kan..
itulah aku cakap tadi ramai yang tau bercakap tapi tak pandai berkomunikasi dgn baik...
entri bebelan ni bukan untuk peniaga sahaja tapi untuk para blogger jugak ye...
igt bila berkata-kata jgn la sampai org naik meluat , terguris hati..atau apa-apa jela nk senaraikn dekat sini juling pulak biji mata nk baca...



p/s: aku pun bukan la pro dlam bab berkomunikasi sbb tu aku suka merepek je...
mesti meluat punye la..hahah





*disaat entri ni dipost mungkin aku tak hadap blog...

Cara jawab fon call paling style..


Sebenarnye cara menjawab tepon yang kite amalkan adelah salah... dan kebanyakannye sama..terpikir kah anda untuk menjawab dengan jawapan yang betul. Jadi disini kite akan cube untuk menukarkan jawapannye (tak le boring sangat lebih² lg kalau yg kejenye mmg jawab tepon).

1. Soalan: haloo, may i speak to bedah please?
Jawapan: maap.sini bukan balai polis.

 2. Soalan: haloo, siapa disana?
Jawapan: ntah. saya kat sini,mane le saya tau sape kat sane..

3. Soalan: haloo, boleh saya bercakap ngan bapak awak?
Jawapan: nak cakap cakap je ler. buat ape tanye saya.

 4. Soalan: haloo, boleh sambungkan ke nombor 323?
Jawapan: maap cik,nombor tak boleh disambung,hanye boleh dicampur.

5. Soalan: haloo, mak ade rumah?
Jawapan: mak takde rumah.bapak ade pasal rumah ni bapak yang beli. 


7. Soalan: boleh saya bercakap ngan siti?
 Jawapan: maap.nombor yang anda dail tidak mahu memberikan perkhidmatannye... time kacih.


 8. Soalan: haloo, tolong panggilkan samad. saya nak bercakap dengannye.
 Jawapan: sila panggil sendiri.saya sibuk.maap


 9. Soalan: halloo... ...
Jawapan: haloo. pusat sakit mental disini. anda ingin mendaftar?


 10. Soalan: haloo, saya nak tumpang bertanya...
Jawapan: maap. ini bukan kaunter pertanyaan.


 11. Soalan: haloo, betul ke ini nombor 3234412?
Jawapan: sila dail sekali lagi. kalau saya masih menjawab betul le tu.


 12. Soalan: assalammualaikum...
 Jawapan: waalaikummussalam..(tupp!.​.terus letak tepon.salam kite wajib jawab)

perkongsian dari abg aku punye page..hahah



hari ahad tak ramai yang buat entri dan tak ramai yang baca entri..
sbb tu aku post entri merapu ni..sbb aku pun tak nak senakkan otak hari2 minggu ni..
okbai...nk keluar ambik angin..



Quotes for today #8




Quotes for today #7



klik pada gambar untuk lebih jelas..

Ini bukan budaya baru...

Assalammualaikum...
salam sejahtera...
Alhamdulillah..hari ni dah masuk 13 hari kita berpuasa sungguh cepat masa berlalu...
ade yang dh skip puasa..tu bg perempuan la yg lelaki nye?? ade?? klau takde anda mmg bagus..

baiklah berbalik pada tajuk...
budaya apa sebenar nya??
" alah budaya yag cucuk-cucuk lepas tu kipas tu.."
"eh..mcm satay pulak dah main kipas..."

Perasan sesuatu disitu??
budaya cucuk-cucuk lepas tu kipas a.k.a satay tu sama macam budaya pegampu , kaki gosip sedunia , penjaga tepi kain batik orang...ha betul kan?? sebijik kan??

Sememang satay tu adalah salah satu makanan popular dekat Malaysia nih..
aku pasti korang suka makan satay ni..
"er..tak suka lah.."
"hah?? tak suka? ade something wrong ni..org2 dulu2 kata sapa2 yang tak suka makan satay ni adalah mereka2 yang tergolong dalam golongan pemakai susuk??.."
betul ke?? entah la...hak masing2 sama ada nk suka ke tak..
tapi satay memang sedap [ erkk ape aku ni cerita pasal satay tgh2 puasa ni..]

Bukan aku nak cerita pasal satay sebenar nya..
aku nak bercerita pasal budaya satay ni...
Awas!! budaya satay ni ada dimana-mana...
di pejabat...
di sekolah..
di dalam bilik..
time tgh melabur saham pn ade jugak..
dan paling best dunia blog ni pun ade jugak budaya satay sebenarnya..
tak sedar?? sedar-sedar kan ye bukak mata tu luas-luas..kalau tak nampak or tak perasan pkai la kanta pembesar ke teleskop ke kan...

Tanpa kita sedar budaya ni sebenar nya membusuk dalam diam...
kenapa??
yela mana tak nye yang disana berkata itu ini lepas tu ada pulak skuad-skuad pertahanan yang menyokong dan menanmbah itu ini manakala disini pula berkata itu ini dan skuad-skuad pertahanan tersebut mula berpaling kepada disini..mengampu balik pada disana...
OMG [ Owh Mereng Giler ] disana kipas disini cucuk mana tak terbakar mcm satay tu kan...
ini bukan sebarang kipas tau..kipas eletrik pun kalah...ni kipas tangan maknanya adakalanya kena kipas adakalanya tak..biarkan asap tu membara nnt kalau api tu dah menyala kipas lagi lagi supaya tak hangus...hahah..
klau satay dh dibakar sedap jugak dimakan ni tapi orang-orang yg dibakar  [diampu] oleh kaki-kaki ampu
[skuad2 pertahanan ] boleh makan ke?? makan mmg boleh der cuma tak sedap la...hahahah

Releks jangan cepat gelabah ni bukan budaya baru...
budaya dah berkurun dari zaman nenek moyang kita lagi...
jadi apa yang perlu..
elak kan dari masuk skuad-skuad pertahanan macam tu ye..
ampu sana , cucuk sini , kipas sana , kipas sini.....
kenapa tak sabar nak jadi retis ke??
kalau tak sabar jadi retis boleh la join skuad-skuad tu...
tapi aku tak pandang la kalau korang jadi retis dari skuad-skuad tersebut..
sebab apa?? sebab populariti yang diraih hanya dari kejatuhan orang lain...
mana tak nye..
habis semua dicucuk habis semua dikipas..
habis semua berperang habis semua jatuh dah tu kau ambik kesempatan...hadoi......

ok habis membebel....
azan subuh pun dah berkemundang tu....
jom subuh dulu...jangan tau bergosip je..
ampu sana , ampu sini
nk mencapub sana , mencapub sini
[capub: cari publisiti]
kau retis?? OMG [ Owh Mereng Giler ]



p/s : wajib zoom gmbar bwh ni hahah..ade pulak org cari freaky dekat blog aku..


Hadith for today #2




Eratkan silaturrahim...

Assalammualaikum..
salam sejahtera...
Alhamdulillah kita jumpa lagi diruangan yang tak nampak rupa ni hanya blog sebagai perantara :)

Syukurlah kita dapat menikmati tidur yang lena dan tenang sepanjang malam tadi ada sesetengah tu tak dapat jugak nk tido dgn aman kn..mcm aku ni ade jiran yg tak reti nk tdo dok pom pam pom baling mercun..mau nye aku ambik bazuka shout sorg2...haihh nasib la aku baik..hahahah....
Tapi bagus jugak tak dela sampai aku terlajak sahur...kalau terlalu sunyi jugak payah jugak tu yang boleh terlajak tu sahur entah ke mana subuh pn alamat nye subuh dinosaur la....
Yang masih tido tu bangun lah oiiiiiiiiii...pagi dh ni..jgn dok membongkang sangat makruh jadi nya...

Bila sebut pasal jiran dan ketenangan tu kan...aku ada teringat satu buku yang aku baca lupa pulak buku mana..tips2 untuk erat kan silaturrahim..
Ade kena mengena ke??
Ade la kot...sebab kalau kita boleh jaga silaturrahim sesama kita kompem tenang hidup kita..
err..tapi tgk keadaan  jugak la..-_-"


Bagaimana mengeratkan silaturrahim??
p/s: kalau dh mula baca , baca sampai habis..kalau rasa malas boleh baca yg di tebal kn sahaja..heheh

1.Bertegur sapa , beri salam dulu..

  • Jangan la berat mulut...Kalau jumpa sapa2 bagi salam dan semestinya kita akan dapat dapat salam balik bukan?? dah dapat pahala dah tu..kita doa kan orang , orang doa kan kita balik..yang beri salam dapat 10 yang jawab salam dapat 1..korang nk yg mana?? 10 ke 1??
2.Sebut nama orang yang disapa tadi/bertanya khabar..
  • Yang ni pulak lagi bagus...sebut sekali nama orang yang anda sapa tu.." Assalammualaikum, mak Limah..anak sehat??" [jgn tiru mcm aku , kompem kena reject klau korg nk ngorat anak die] tanye la die sehat ke ape kn....better dari Assalammualaikum lepas tu blah je...:D
3.Jangan bakhil dengan senyuman..
  • Senyum sampai ketelinga..tak kesah orang kata kita ni gila ke apa...hahah senyum kan sedekah mmg salah la org yg cakap korang gila...bukan kena bayar dan mintak duit diorang pun kan kalau nk senyum tu..[aku pn xreti senyum..hakhak XD]
4.Ringan tulang..
  • yang ni mmg point paling best..kalau ada kenduri ke apa ringan2 kan lah tulang tu nak membantu jangan risau tak patah pun tulang tu kalau setakat angkat kawah...mana tau dalam dok ringan tulang tu boleh tackle anak org sekali...hahah XD
5.Bersikap mesra dan mudah digauli..
  • Be a hyperactive..jgn la p gam bontot tu dekat lantai rumah lagi-lagi yang baru pindah tu kalau mmg kawasan rumah die tu dekat atas bukit xpela kalu die nk gam dekat syiling rumah pn tak pe.. bg yg pindah dekat kawasan taman perumahan tu..tegur2 la ye dari situ la nnt akan terjalinya silaturrahim tersebut...jgn jadi katak bawah tudung saji...
6.Ambil berat..
  • kalau nampak jiran tu ada masalah..tegur dan tanya la dia bukan niat nk jaga tepi kain batik dia tapi sekadar ambil berat..tak salah tu , xdela nnt dicop sombong dn tak ambik kesah langsung...
7.Jangan kedekut..
  • [ aku malas nk tulis yg ni +_+"] tapi kena tulis jugak..kalau part ni mmg ada yang smpai hadoiii kedekut habis lg2 kalau melibat kan duit...Nak erat kan silaturrahim mcm mana kalau kedekut taik hidung kerbau...bukan nya aku suruh bg semua duit korang tu bukan..!!! cuma kadang-kadang tu , belanje la sikit , buat la kenduri sikit ke kan...kalau dh kedekut kedengkang mcm mna nk eratkan silaturrahim...
8.Jaga perasaan orang lain..
  • yang ni paling , paling , paling penting kenapa?? yela kalau dh mulut tu macam bom nuclear tak nye nnt jadi perang baling periuk kuali..nak bercakap pun kena la berpada2 jgn main bantai ja satgi aku bantai balik baru ang tau...hahah lagi2 kalau yg jenis sensitip ni kn..hadoii ssh ooo..so kalau rasa tak reti jaga mulut better ang diam , bukan diam terus mcm aku ckp tadi berpada2 la..
9.Ambil pandangan semua pihak..
  • Sebab apa pulak?? yela tak semestinya pendapat ang tu betoi semata..kes ni mmg ramai yg tak sedar terutama yg byk cakap..kalau dalam mesyurat dialah yang paling lantang..kalau dia yang pegang mic..fuh..setengah jam dia je yg bercakap tak kasi peluang langsung...bercerita pasal itu ini sampai kdg2 tu tak de kena mengena dgn mesyuarat pn dia cerita...tak patut tu tak patut...

Baik lah habis aku membebel , merepek dan mencarut tak semena-mena...
ini cuma tips2 sahaja..insyaAllah kalau kesembilan tips ni menjadi amalan dalam komuniti akan adanya silaturrahim tersebut...insyaAllah ye...
akhirrulsalam...

owh ye lupa pulak....blog aku kena serang lagi hurmmm....T_T
nak tau boleh klik  sini...


p/s: hari ni jumaat kan jangan lupa p sembahyang jumaat nah :D

Hadith for today #1


klik utk lbh jelas :)

Siapa suka kena maki??


" Eh...kau ni memang bodoh mcm lembu la..."
" Dah la miskin xsedar diri nk kawan dengan aku cermin la muka tu..."
"Eee....muka dah la buruk ade hati nk mengorat aku yang cun ni...blah la..."

 eh...jap2 jgn salah sangka ni bukan entri mencarut bagai ni entri semangat kepada orang yg kne carut....
tak patut betul aku ni sampai salam permulaan entri pun aku tak bagi ye...hahah

Assalammualaikum..
Salam sejahtera bertemu lagi dalam dunia yg tak nmpak ye :D
sebenar nye aku xtau nk buat entri ape hari ,
jadi aku republish entri yg dh berkurun2 ni jela..:D

p/s: kalau dh mula baca jgn skip..hahah

Aku nak tanya dekat sini berapa ramai di antara anda-anda diluar sana yang pernah kne maki , pernah kena hina , pernah diperlekeh kan , pernah kena fitnah.. senang cerita pernah dilontarkan dengan kata-kata yang tak ok la , menyakitkan hati....

Aku rasa bukan setakat pernah je tapi memang kata-kata tak sedap didengar ni dah jadi asam garam hidup korang pun kan betul tak...??
Klau xbetul tu nampak sgt la tipu...xbaek tipu tau...hahahah
Sebaik mana pun korang...mesti ada jugak rasa sakit hati tu...walaupun tak ditunjuk kan secara luaran.... Sakit kan?? Rasa sakit nye ya Allah klau rasa diberi kuasa mcm sang kelembai tu dah lama aku sumpah die jadi jongkong emas baru berbaloi dengan sakit hati ni...hahahah

Hah...mcm mna tu?? korang pn nk ikut aq sumpah-sumpah tak....eh jgn ikut aq sumpah-sumpah tau nnt terkena badi sumpah tu baru tau.....
Ape yang perlu dekat sini cuma.... Tanam kan dekat hati tu..
" aku bagus dari kau la.....kau la yang lembu bukan aku.."
" Biar aku miskin harta tapi aku kaya budi...kau ade?? "
" muka aku mcm Brad pitt ni pn dia kata buruk mcm muka lawa sgt...lisa surihani lagi lawa la...."

 Aku bukan nak ajar korang jadi riak ke , takbur ke , berlagak xtentu pasal sampai xsedar diri...tapi ni la di namakan motivasi..yakin , percaya hormat dan hargai diri.. jgn cepat down mcm aku....hahah aku ni dah berapa kali down pasal blog ni je....sampai ada tu aku rasa nak tutup je blog ni....pasal apa?? pasal masa tu aku xda keyakinan dalam diri....lepas dah di nasihat oleh seorang teman baru rasa semangat balik....

 Aku tau majoriti nya xsemua yang boleh terima ayat2 pedih mcm tu tapi xsalah klau cuba kan...lantak dia nak maki hamun ke ape...biar sampai puas dia maki hamun kita...tabur fitnah merata2...free2 je kita dapat pahala dia pulak?? lu pikir la sendiri dapat apa?? klau stakat populariti murahan tu...sory sila blah dari sini...

So dengar sini bro..sis..ahbang..ahkak..pakcik makcik..tokwan opah..dato' datin...tan sri puan sri.... Jadi kan cercaan , maki-makian , fitnah-fitnahan sebagai satu kata motivasi penaik semangat....jadikan semua tu sebagai satu jalan untuk membuktikan bahawa kita bukan la seperti mereka kata kan.... 

Err..Tak boleh la??

rasa mcm tak okey je??

 Apa pulak tak boleh?? ape pulak tak okey??

Lagi die cerca lagi boleh kita boleh buktikan diorang yang kita boleh ubah dari nobody to somebody.. lagi die maki lagi kita buat derk... biar die maki kita terus-terusan memekak kan telinga... dan akhirnya sangkaan die untuk buat kite terus down terpalit pulak dekat die.... mana tak nye lagi die maki lagi kita up mau x mental die.....

macam mana boleh terima alasan aku tu... Bukti kan pada dia...

" kau ni memang bodoh bangang.."
so buktikan yang korang
"xbodoh dan korang xbangang.."

" ehh..dah la miskin...bla..bla.. "
so kita usaha-usaha dan usaha untuk jadi yang sebaik mungkin.."

 Klau nak di ikut kan maki-maki die tu sampai bila... akhirnya nanti maki-maki die tu kena balik dekat diri dia.... Tak perlu buang masa nak p maki dia balik lebih baik korang manfaat kan masa tu untuk perbaiki diri korang yang die telah perlekehkan...

 Akhir kata...tumbuk muka...ehhh tumbuk dinding tanya tangan sakit tak?? dinding xeffect apa-apa tangan kita yang bengkak mcm tu jugak kite ni...
xperlu jadikan alasan " dah la aku kne maki free-free...die pn mesti kne jugak r..baru fair..."

tak fhm?? buat2 fhm sudah...huhu XD


* jgn dok syok maki org sgt la stg org maki ang balik ang nk mengamuk bgtau 1 dunia..isshh2 nk jd retis xsabau2...

Tafsiran kehidupan




boleh hayati lagu ni sambil bca entri :)

Hidup bukan sekadar tarikan nafas masuk dan keluar...
Hidup manusia mempunyai erti,hakikat dan tujuan.Untuk mengenal semuanya,kita mesti mempercyai dan beriman kpd Allah Yg Maha Esa.
Ilmu pengetahuan dan agama penting utk mngenal hidup.
''Hidup bukanlah suatu kemenangan ttpi ssuatu perjuangan.''
Pendpt lain mengatakn,''Hidup didunia ini laksana mengharungi samudera yg sentiasa bergelombang.''
Dan dikatakn pula bahawa penentu haluan hidup terletak pada tujuan hidup...

Ramai ahli falsafah dn ahli jiwa mmperkatakn tntng 'kehidupan' iaitu cara dan irama hidup manusia.
Pujangga Hamka pernah mengungkapkan,'kehidupan itu adalah laksana tenunan yg slalu brsambung.Semua manusia di muka bumi ini tdk kelihatan di dlm tenunan itu kerana sgt kecil.'
Selanjut ny dikatakn pula bahawa akal dn budi ,ilmu dn kepandaian,ditambah dgn kekuatan jiwa menempuh kehidupn tdk sama antara seorg ank adam dgn ank adam yg lain.Tidak ada manusia yg ingin mnjadi org miskin dn hidup melarat.Namun,ada juga yg trpaksa mnghadapi kemelaratan hidup..........

kehidupn setiap insan bermula sejak lahir...sehinggalah mereka kembali kehidupan yg abadi iaitu mati....
seorg ahli falsafah ada mnyebut,
'hari lahir adalh hari bahagia,hari mati merupakn hari mulia...'
seorg ahli falsafah mengkiaskan kehidupan manusia seperti keadaan sebuah perahu di samudera yg bergelora.
perahu akan terumbang-ambing apabila dipukul gelombng.
yg menetapkn haluan nya ialah tujuan hidup...

Walaupn ssorg itu pndai melayarkan bahtera nya , namun dia ttp trkena prcikn air krn tiada manusia bersifat
sempurna di dunia ni....
setiap mnusia mmpunyai klemahan diri.
sabar mnghadapi pnderitaan dn brsyukur mnerima anugerah dari-Nya...
seorg pujangga barat mngungkap kn mnusia dgn kata2....

''ada 3 pristiwa bg manusia di dunia ini ia itu pristiwa lahir,hdup dn mati...
manusia tdk sedar dia dilahirkn,dia mnderita smpai mati dn dia lupa akn hidup...''

Sebuah peribahasa Turki mnyebut,
''org tdk bgitu pedulikn dimana dia lahir ttpi sntiasa brfikir mcm mne hendak hidup''
sepatah kata budiman,
''hidup sntiasa befikir bgaimna hendak hidup...''
hidup bukan suatu kemenangan tetapi sesuatu perjuangan...

Pujangga dunia terkenal Rabindranath Tagore..
prnh mnyatakn..
''apakh erti jeritan prtama byi yg baru dlhirkn??''
sbnr ny sebaik2 shj dilahirkn dia trdgr jeritn bumi,lngit dn air -kami ada-  lalu bayi itu mnyahut "aku juga ada..."
dalam bahasa yg kita tdk fhm iaitu tngisan bayi trsebut....
prjlnan hdup merupakan irama kehidupan yg sntiasa brgerak dn mncabar.dlm mngharungi hdup kita tdk seharusnya berputus asa...

Sepatah kata mustafa kamal,
''tidak ada erti hidup kalau berputus asa dan tidak ada alasan untuk putus asa klau masih hdup''
kegagalan adalah cubaan yg lumrah dlm hidup.............
''kesusahan dan kesulitan adalah laksana musim dingin , basah dan lembap , tidak disukai oleh insan tetapi sesudah musim sejuk itulah tumbuh bunga-bunga harum dan buah-buah yg subur....."
oleh itu kita harus menjdikn cubaan itu sebgai cermin penghidupan...........











sumber : kerja jiwang aku dulu2...dh berkepam dkt fb note aq publish sini supaya xberkepam..
dh pernah publish kt blog ni tapi aku publish lagi..:P

Quotes For Today #5






Btw my family and frend are everything...
boyfriend??? tunggu jadi laki aku dulu baru boleh masuk list everything...

p/s : Mr.sweetsour klau nk marah pn marah la ye teman tak kesah...hahah


Sifat lupa diri


Assalammualaikum...
bertemu kembali kita dalam entri yang tak seberapa...
sihat semua..??
Alhamdulillah yang sihat tu..
pada yang tak sihat jgn lupa makan ubat dn banyak2 kan berdoa kepada-Nya

Baik lah sebelum aku merapu panjang kita terus kan perkongsian kita utk hari ni..

************************

Siapa pun kita..sekuat mana pun kita..keturunan mana pun kita..
seingkar mana dan sebesar mana pun kita tak percayakan kewujudan Tuhan..
Tapi pada saat kita dalam kesusahan atau sedang menghadapi sakaratul maut secara automatik kita akan ingat Tuhan dan meminta tolong kepada-Nya...

Ahhh...sungguh tak malu nya..mula tidak mempercayai terlalu berbangga dgn diri..akhir nya pada-Nya juga kita mintak tolong..

Tak kisah jika anda imam besar kepada puak2 yang tidak mempercayai kewujudan Allah memaki Allah..punya la super dasyat ye die memaki-maki siap buat majlis tahlil lagi...hadoi memang dasyat...
err..aku tak payah sebut kot dekat sini puak ape..phm2 sndri la ye..

Cuba bayang kan pulak kalau lah die ditakdir kan hampir mati lemas tak pun dibelasah lumat dan ketika itu tiada siapa pun yang boleh tolong...
perkataan yang terpacul mesti 
Ya Allah..
Ya tuhan ku...
tolong hambamu ini...

Hadoi bila nyawa dh nk kena cabut baru kau ingat tuhan nak mintak tolong dan time tu jugak rasa nak bertaubat?? korang rasa diterima ke taubat nye?? nak tau lanjut boleh la cari kt google ye sebab aku bukan la bagus sangat untuk bercerita panjang bab2 agama....

Cuma apa yang aku nak cakap dekat sini...
Manusia ni mmg dah terlahir dgn sikap lupa diri...
bagi yang pandai cara-cara untuk mengelakkan sifat lupa diri tu alhamdulillah tapi bagi yg masih terkapai lagi untuk mengelakkan diri dari dilanda sifat tersebut maka berjaga-jaga lah jangan sampai anda terjerumus..
Jangan pula bila waktu terdesak sahaja macam janji yanag kita buat kepada Allah tapi bila dah senang lupa diri..kan tak bagus tu..

wallahualam...

************************
Akhirulsalam..
sapa yang ade pandangan lain boleh kemuka kn..
dan Han mintak maaf jika penulisan Han ada salah dimana-mana
harap ditegur jika ada terdapat kesilapan...

p/s: aku bukan bro..

Quotes for today #3





Air Mata Keinsafan...







Air mata keinsafan
Yang mengalir di malam sepi
Inilah dia pelembut jiwa
Bagi mendapat kasih Ilahi

Rintihan di pertiga malam
Dari seorang hamba yang dhoif
Kerna mengenang segala dosa
Moga mendapat keampunan dari Ilahi

Setiap kekasih Allah
Menempuhi jalan ini
Untuk mereka memiliki kejayaan
Ayuh bersama kita susuli
Perjalanan kekasih Allah
Agar kita tiada rugi
Dalam meniti hidup ini

Deraian air mata ini
Titisan yang paling berharga
Buat menyimbah api neraka
Moga selamat di titian Sirat
Bahagia menuju syurga abadi


*********************

p/s: Keadaan diri dh semakin teruk ya Allah...

Quotes for today #2






Quotes for today






p/s : cuti tulis entri..

bijak? tak bijak? tenang? mengelabah??

Assalammualaikum...
bertemu lagi kita dalam dunia tak nampak...hahah :D
macam mana puasa hari ni??
ada baik ke kawan??
ke ade yang ponteng ni...hahahah

baik lah sebelum tersasul jauh baik Han terus kan ape yang Han nak merepek untuk entri kali ni..

***

1st nak tanya dulu??
Anda bijak??
jawab dalam hati je..tak nak jawab xpa xpaksa....

Baik lah anda bijak...mne pulak tak bijak...hidup ni kena la berfikiran positif slalu jangan la negatif je..ye tak??
Hidup ni perlu la bijak dan kebijaksanaan tu mesti lah ditransletkan dalam kehidupan..
 " bijak ke kalau melakukan hal-hal yang merosak kan?? seperti cth : isap dadah , isap rokok , merempit sana merempit sini.."

Sah-sah la memang tak bijak betul tak..dah tau hisap dadah tu merosak kan diri..hisap rokok tu memudaratkan diri bukan setakat diri je orang sekeliling yang bau asap rokok pun terjebak memudaratkan diri...yang merempit sana sini tu lagi tak da akal , mau nye digilis kereta nak mengucap pn tak sempat apatah bertaubat...

Haihh...tak patut tu....

Yang dikatakan bijak itu apabila anda pandai mengatur strategi hidup anda sendiri...
dimanakan landasan anda...
Cara nak mengatur pun kena la tau jugak jgn mengelabah tak tentu pasal..
tenang dan bertenang dahulu baru boleh berfikir secara waras...dan itu baru lah bijak nama nya...
Bijak dalam ketenangan..mana ada orang bijak dalam kegelabahan...klau ade memang aku tabik spring dekat die..

Bertenang-tenang itu dari malaikat..yang mengelabah tak tentu pasal itu dari syaitan...hah dah nama pn setan tu mana ada yang bijak...bijak-bijak setan pun tetap menyusah kan diri sendiri jugak...kalau betul dia bijak xde nya nanti dia jadi penghuni neraka selamanya...sori la setan aku mengata hang plak..

Bertenang ni bukan la susah senang je :)
bercakap tentang tenang ni mudah..anda pernah jumpa tak orang yang macam ni...
  • mengelabah sepanjang masa..
  • cakap pun kalah kelajuan cahaya..pergh memang laju cakap nye...
  • buat keputusan pn cepat org lain tak habis loading die dah buat keputusan...hayo yg ni lg susah nk dibawak berbincang ma...mau cepat je..
  • jalan pn mau cepat...kalah ferrari laju nye...tapi kalau nk terkucil tu xpela jln laju2..heheh
Dan akhirnya apa menyesal pn cepat...tgk terang lagi bersuluh lagi bukan..
fikir dan renungkan kembali...yang mana satu anda..betul ke landasan anda??

releks kawan kita sama-sama tak betul...jadi tak salah kalau kita perbetulkan :)

***
Akhirul salam...

 Ada sekor anak gajah..
Anak gajah namanya ijah..
Bertenang-tenang mencantikkan wajah..
Mengelabah memburukkan wajah...

*hahah....buat pantun bedal je tu..

p/s: aku pun tak bijak..+_+
[owh ye ni autopost]

Oiii..bangun la..



Oiiiii....
bangun lah...

orang yang bangun awal sebagus-bagusnya sebelum masuk subuh..
klau dah bulan puasa ni ramai la yang bangun awal kan sebab nk ber sahur..
hah..ade yang skip sahur ke??

Orang bangun awal ni dikatakan akan mendapat kesihatan yg super power dnrezeki pn murah..
Lain plak cerita nya dgn yang bangun lambat ni..
lemah , cepat letih dan mudah dapat penyakit...

tengok contoh orang tua-tua dekat kg diorang tu selalu bangun awal sebelum ayam berkokok dh bngun nk cari rezeki..xkesah la tua-tua pn masih gagah perkasa macam malik nor kan..
beza skali dgn kita-kita ni termasuk aku..subuh pn subuh dinosaur..
kalau anak dinosaur xpe lagi ni tak..
bapak dinosaur , mak dinosaur , atok nenek dinosaur..parah2...

Lihat lah orang yg bangun lambat slalu terkocoh-kocoh..
yela mau x terkocoh bnde buat last minit..
time tu nk mndi time tu nk melabur saham..
mana nak sempat..sebab tu kelam kabut ribut petir jadi nya..
selalu tak tenang..
slalu menyusahkan orang....

sory kawan aku bkn nk perli tapi tu kenyataan...
dan aku pn salah seorang yg pernah terjebak dlam kes lumba haram ni..<< mengarut suda

jadi lepas ni...toksah la sayang sgt nk lap air liur basi..
toksah la sayang sgt nk lepas bantal busuk yg penuh peta basi tu ok...
ubah lifestyle kita bermula dari skrg supaya nnt kita akan lebih super power...

p/s: err..aq ngntok la plak...-_- zzZZ

Siapa kata bulan puasa tak ada hantu..??



Assalammualaikum..:)
Alhamdulillah bertemu dn berinteraksi lagi kita dalam dunia tak nampak...
dah dekat mana aku berada sekarang pn korang xtau..
entah di gua , di hutan , dilaut , dibukit ke kan..
nasib baik la ade blog sebagai penghubung..

baik la sebelum aku tersasul jauh baik terus kn perkongsian yang tak seberapa ni..


****

Kalau masuk bulan puasa je mesti korang-korang ni terutama budak-budak kindergarden
overdose syok sebab orang kate bulan2 puase ni xde hantu setan...

Pian : yeke xde hantu..bukti-bukti..
Han : die ni suke mencelah la...belum habis ckp kn..

[ mcm biasa pian suka mencelah +_+" ]

“Daripada Abu Hurairah r.a. bahawasanya Nabi saw telah bersabda : “Apabila datangnya Ramadhan, maka dibuka pintu-pintu syurga dan ditutup pintu-pintu neraka dan dirantai/dibelenggu para syaitan.”
(HR al-Bukhari dan Muslim)

Tapi betul ke tak de hantu bulan2 puase ni....

Pian: ade-ade...heheh

abaikan pian...Ofcoz la ade...
knp aku ckp ade...
ce tgk kat bawah ni...


* Hantu melangkor [tido]..
orang lain pun puasa gak xdela melangkor je..
Macam biase..tido mmg hobi fevret time bulan puase ni..
alasan LETIH [baru sehari pose dh letih]

releks la semua orang pun tau letih...tapi xdela sampai melangkor tu xsedar diri ye :)

lepas sahor melangkor..
p keje pn melangkor..
balik keje melangkor...
lepastu time p bazar xde plak nk berjalan sambil melangkor...
klau boleh nk beli habis satu bazar...

hah tu lagi la..

Hantu Pelahap Tahap kebulur...



berpada2 la nk jadi hantu tu kan...
bulan baik amalan baik
aku tak nak la terang panjang lebar sebab benda korang memang dh tau kn..
bulan puasa mana ada hantu setan ni..
yang ada cuma nafsu serta iman...

jika iman kita kuat , maka kuat la kita...
kalau nafsu kuat maka mcm tu la..apa pun tak boleh..haihhh...







Alhamdulillah dah Puasa pun :D





Assalammualaikum....
syukur alhamdulillah bertemu lagi kita dalam dunia yg xnmpk wajah hanya ayat yg jadi pengganti..

Masa aku menaip entri ni jam dh menunjuk pukul 2 pagi...
wah dh masuk 1 ramdhan rupa nya...

Tak semua diberi peluang untuk menyambut ramadhan bukan :)
syukur lah masih diberi masa untuk beribadah lagi tahun ni...

Dibulan ramadhan ini kaum muslimin dilatih untuk meningkatkan sifat sabar dalam mempertahankan kelemahan dan keletihan diri dalam memerangi nafsu dan keinginan serta menguji kekuatan jiwa dan pemikiran...
Dengan berpuasa juga kita dilatih bersifat kasih dan sayang sesama manusia dan menumbuhkan rasa simpati terhadap kaum yang lemah  dan miskin kerana penderitaan dan keperitan hidup yang lapar dan dahaga sudah menjadi kebiasaan hidup...

Jadi  bila dah mula puasa ni byk2 kan beribadah jangan tau nak 
jaga tepi kain orang..
kutuk-kutuk orang...
tak puas hati dgn orang tu la..
tak puas hati dgn orang ni la...
lepas tu mula nk perang2...klau berperang mcm dekat palestin tu  tak apa dpat jugak pahala jihad..
Ni tak mengadaikan pahala adala...
Ahkak dan Ahbang sekalian bulan-bulan puasa ni la nak kumpul pahala..
nak kata aku ni baik tak da la baik sama-sama serba kekurangan...

Dan disebab kekurangan tu la aku nk beringat-ingat tak gitu gamak nye...:)

Hah yang part berkasih sayang tu...
jangan lupa pada yang tidak punya apa-apa yakni
mereka yang serba kekurangan jgn pulak nak hina-hina diorang ye tak baik tu..
mungkin pada pandangan kita mereka hina tapi pada pandangan Allah mereka lagi mulia..

sedekah la sikit makanan ke kn
utk berbuka nnt
jgn la tamak sorang-sorang dn akhirnya ke tong sampah jugak makanan2 yang banyak tu
kan dh membazir nama nya...
Membazirkan amalan setan..

even setan dh diikat jgn la pula korang yg jadi setan nye ye...hahah

lg 1..
nk tuju pada yang berkapel ni kurang-kurangkan la aktiviti berkasih sayang anda ye....

*****
Pian : Alah kau Han..jeles la tu org nk berkasih sayang lantak p la..

Han: Pian..ooo..Pian..aku bukan nak jeles kat depa la,aku cuma kata jgn la nk berkasih sayang sgt..bulan baik amalan baik la kawan tak gitu :) 

Pian: Err...ok2 aku mmg xnk lwn ko la...xmacho la aku lwn dgn ko..hahah

dialog tetibe +_+"

*******

Aku tak jeles kat angpa la....cuma aku kata tadi sama2 beringat...


Akhirul Salam...
Selamat Menyambut bulan puasa...
Puasa jgn tak puasa tau....:D
Niat puasa tu jgn lupa...



p/s: entri aku pnjang eh sory..heheh