Cara berkomunikasi tu penting jugak

Hai there...
err..aisehman terorang putih plak aku..
Assalammualaikum dan salam sejahtera..
Selamat pagi semua ^_^
dah puas sendawa sahur tadi..hahah..

Apa macam hari ni ada ok?? ada bagus??
Alhamdulillah kalau semua ok dn bagus...
Semoga permulaan hari ni tak dela kes cucuk-cucuk kipas-kipas ye..tak baik tu apa yg penting pereratkan lagi talian silaturrahim tu ye...baru la dunia blog ni ceria je...ini tak asyik mau berperang je..hadoi...

Eh..aku dh lari tajuk dh tu..hahah..
baik lah berbalik pada tajuk...
tahu kah anda-anda2 semua...
Salah satu punca hidup kita tak sempurna tak bagus dan hilang bahagia ialah gagal berkomunikasi dgn baik , dalam erti kata lain tak pandai bercakap...

" Tak reti cakap?? bisu eh?? "

tak reti bercakap tu tak semestinya bisu..cuma tak reti berkomunikasi..
Kebanyakkan peniaga tak maju disebabkan mereka tidak pandai berkomunikasi..
Tak pandai berinteraksi dengan pelanggan , bahasa nya pula kasar dan tunggang langgang , cakapnya merapu dan menyakitkan hati..
Nak jual barang tapi kalau orang dengar die bercakap boleh tidur bangun balik gosok gigi lepas tu tido balik..hadoiiii
Nak buat kelakar tapi orang menangis [sebab kesian sgt2..hahah] mcm mana tu??

Ramai yang tau bercakap tapi tak tau apa itu cara berkomunikasi dengan baik..
setakat bercakap aku pun boleh der...cakap jela sampai tak pikir alam sekeliling...
salah tu salah..jgn ckp main sedap mulut je....
Dasar sesuatu kebahagian itu bermula dgn komunikasi dan dasar untuk mula maju juga adalah komunikasi..senang cerita komunikasi ni memang penting dalam seluruh aspek kehidupan?? errk kehidupan??

ok cuba tengok situasi dibawah..baca elok-elok ok...

aku tgh duduk dalam gelap tiba2 fon menyala "eh ade org call"...

[ fon aku mood silent je]


Aku pun tekan button hijau belum sempat nk hallo2..tetibe kena serbu..
"Tu sape? "
mak ai kau cakap macam aku duduk 10 batu..terkezut boboy...hahah [ckp dlm hati je]selamber aku jawab..
"owh ye ni orang ler.. yg bercakap tu sape? nk cari sape? "
" ina ade ina?? "
Aiyakk.. nama mak aku plak disebut nye..
"Siapa ina??"aku tnye balik mintak kepastian..
"Yang bercakap ni sape?? byk soal nye sy nk ckp dgn ina..ina ade x? bla..bla...bla "[ntah ape yg die mengarut..aku buat derk je]
" owh maaf ler mak takde die baru je keluar ade apa2 pesanan atau nk sy bg no fon die dkt awk? ""hah bagus jugak tu..bak no die.."
dalam hati ni hadoi...pekak telinga aku seyh cakap mcm petir cair taik telinga aku...Selang berjam-jam mak aku balik..bermula la soal siasat aku dgn mak aku tu..
" mak ade org call tadi kn...sape tu??" mak aku pun bercerita la "owh die tu..bla..bla..bla"

aiseyhman tuan kedai perabot je kot...
ckp mcm nk cari gadoh..mak pn satu bg no fon aku dkt makhluk tu wt pe..xpe aku tak kesah..hahah..


Ade ke patut..macam tu cara die hubungi pelanggan..Kenapa la tak guna bahasa elok sikit..
susah sangat ke?? bukan susah pun kan...

"Selamat pagi cik kami dari syarikat XYZ..yang menjual dn mengedar alat mencuci taik telinga , boleh saya tau cik ina ke yg sedang bercakap ni"

dh tentu2 jawapan nye nanti..

" owh maaf ini bukan ina tapi anak die dn memang pun kami ade tempah alat nk cuci taik telinga.."

hahahah...tengok tak susah kan..
itulah aku cakap tadi ramai yang tau bercakap tapi tak pandai berkomunikasi dgn baik...
entri bebelan ni bukan untuk peniaga sahaja tapi untuk para blogger jugak ye...
igt bila berkata-kata jgn la sampai org naik meluat , terguris hati..atau apa-apa jela nk senaraikn dekat sini juling pulak biji mata nk baca...



p/s: aku pun bukan la pro dlam bab berkomunikasi sbb tu aku suka merepek je...
mesti meluat punye la..hahah





*disaat entri ni dipost mungkin aku tak hadap blog...

39 comments:

  1. ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    السلام عليكم ورحمة الله و بركاته
    أهلا وسهلا يا رمضان!! ... رمضان كريم
    ”Selamat Berpuasa & Selamat Berbuka
    firestartingautomobil.blogspot.com
    bukandoktorveterinar.blogspot.com
    ~~~~~~~~~جزاك اللهُ خيراً~~~~~~~~~~~~
    Jom Terjah entry terbaru ??
    tip servis motorsikal kupcai scooter

    yupppp.. selalu orang cakap dalam tipon " HALLO SIAPA TU" MMG LERR YANG JAWAP CALL TIPON TU ORANG... BETUL GAK YANG KO KATA TU

    ReplyDelete
  2. ahahaha aku pernah terjadi kes macam ni dulu...

    kekadang mamat tu hangin tak tentu pasal sebab hutang dia lama tak kasi.. ahahaahahaha aku pernah terjadi kes macam ni dulu...

    kekadang mamat tu hangin tak tentu pasal sebab hutang dia lama tak kasi.. ahaha

    ReplyDelete
  3. kdg2 ca'ah tak reti nak start conversation
    yg tu lah kelemahan ca'ah
    teringin nak tegur tp taktau nk start dgn apa
    huwaaaaaa~

    ReplyDelete
  4. hehe..klu dpt org yg ckap cmtu mmg trus ltak je..

    ReplyDelete
  5. heiiya,,,cam tu nak meniaga lagi?sumpah kalau aku, habis dia kene maki,

    kadang2 sebab komunikasi kurang kita dicop kurang ajar dan tidak berbudi bahasa.
    sekian

    ReplyDelete
  6. kadang2 background dgn persekitaran tu efek jugak care seseorang tu berkomunikasi.. eh,tetibe skema plak.. hahaha..

    ReplyDelete
  7. komunikasi yg baik akan dapat menyampaikan mesej dgn jelas :)

    ReplyDelete
  8. kalau nak berkomunikasi tu..ayat kena la mudah difahami dan sedap didengar..

    macam kes Han tu..terus tanya tu sape..adoii..patutnya perkenal la kan diri tu sape..dari mana semua kan..ni main serang je..hee~

    ReplyDelete
  9. hehehehe
    betol!
    komunikasi x bekesan kan...
    merugikan..ckp sowg2 lagi baek..hihihi

    aiyak..tido ah tu..hihi

    ReplyDelete
  10. sebab tu, sebelum dpt kerja atau pape la, akn ade interview dulu..sebab nk tgk gya komunikasi kan :)

    ReplyDelete
  11. hehe..betul tu..komunikasi penting..selalu juga kena serbu gini..kdg2 dia ckp pun kita xpaham.. :)

    ReplyDelete
  12. byk kali ade orang kol.

    angkat2 terus cakap tamil.


    camano den nak respon tuu

    ReplyDelete
  13. setuju. cara komunikasi kena betul :)

    ReplyDelete
  14. Haha. kalau aku dah lame kena sound org tu. Bak kate org tua, bagi taik , dibalas taik.HAHAHA.*yes aku merepek ape ni?

    Cara Pantas Setel Masalah!!!

    ReplyDelete
  15. Miss communication.

    komunikasi penting. kadang2 ada orang payah nak faham.

    contoh juga:

    siapa nama orang tu?

    jawapan:

    alar anak si pulan bin pulan. yg belajar kat sana tuu.

    see? mostly, ramai orang x faham bahasa. nama yg ditanya, jawapan lain yg diterima. -,-

    ReplyDelete
  16. Mcm mana lak kalau suara perempuan kasar berckp dlm tepon? mesti org sakit tlga dgr kann

    ReplyDelete
  17. @Afzainizam


    itulah pasal..dh di tnye nye sape..nasib tak tanye tu ape...
    serta merta aku jawab ni monyet..hahah

    ReplyDelete
  18. @Wanz Mejuez

    yang tu mmg wajib pn die hangin sbb hutang die tak terbayor lg..hahah

    ReplyDelete
  19. @Cik Ca'ah

    ca'ah start la dgn bg salam dn tanye khabar :)

    ReplyDelete
  20. @Asyila Zainuddin

    emm mungkin jugak...maybe belakang die tu bising sbb tu ckp pn erit2 igt org tak dgr le tu...huhu

    ReplyDelete
  21. @Ezad Skytech

    die nk ajak main serang2 tu..tu yg terus serang je tak bg salam..:D

    ReplyDelete
  22. @aimie amalina

    kalau ckp sorg2 nnt dicop giler..huhu

    p/s: aiyak kntoi suda..hahah

    ReplyDelete
  23. @SoLy SoLicious

    btl tu..tapi dlm kes ni bos die yg main serbu bkn pekerja die..aiyak mcm mne tu nk interview die pn tak btl..heheh

    ReplyDelete
  24. @aiman

    mcm mana nk fhm kalau ckp pn tunggang langgang..ngee :D

    ReplyDelete
  25. hahah..sakit hati~
    mungkin dia ada masalah sOund trOuble kOt..
    yela..dlm tepOn xdpat tgOk muka tu yg ckp mcm jauh 10 batu.haha.sabor jer la.

    ReplyDelete
  26. Thought I would comment and say neat theme, did you make it for yourself? It's really awesome!

    ReplyDelete
  27. =) (senyum, tak perlu kata apa-apa).

    ReplyDelete

"Sesungguhnya apabila aku menasihati kamu, bukanlah bererti akulah yang terbaik dalam kalangan kamu, bukan juga yang paling soleh atau solehah dalam kalangan kamu, kerana aku juga pernah melampaui batas untuk diri sendiri.Seandainya seseorang itu hanya dapat menyampaikan dakwah apabila dia sempurna, nescaya tidak akan ada pendakwah, maka akan jadi sedikitlah orang yang memberi peringatan."
-Hassan Al Basri-

budi bahasa lambang peribadi