Eratkan silaturrahim...

Assalammualaikum..
salam sejahtera...
Alhamdulillah kita jumpa lagi diruangan yang tak nampak rupa ni hanya blog sebagai perantara :)

Syukurlah kita dapat menikmati tidur yang lena dan tenang sepanjang malam tadi ada sesetengah tu tak dapat jugak nk tido dgn aman kn..mcm aku ni ade jiran yg tak reti nk tdo dok pom pam pom baling mercun..mau nye aku ambik bazuka shout sorg2...haihh nasib la aku baik..hahahah....
Tapi bagus jugak tak dela sampai aku terlajak sahur...kalau terlalu sunyi jugak payah jugak tu yang boleh terlajak tu sahur entah ke mana subuh pn alamat nye subuh dinosaur la....
Yang masih tido tu bangun lah oiiiiiiiiii...pagi dh ni..jgn dok membongkang sangat makruh jadi nya...

Bila sebut pasal jiran dan ketenangan tu kan...aku ada teringat satu buku yang aku baca lupa pulak buku mana..tips2 untuk erat kan silaturrahim..
Ade kena mengena ke??
Ade la kot...sebab kalau kita boleh jaga silaturrahim sesama kita kompem tenang hidup kita..
err..tapi tgk keadaan  jugak la..-_-"


Bagaimana mengeratkan silaturrahim??
p/s: kalau dh mula baca , baca sampai habis..kalau rasa malas boleh baca yg di tebal kn sahaja..heheh

1.Bertegur sapa , beri salam dulu..

  • Jangan la berat mulut...Kalau jumpa sapa2 bagi salam dan semestinya kita akan dapat dapat salam balik bukan?? dah dapat pahala dah tu..kita doa kan orang , orang doa kan kita balik..yang beri salam dapat 10 yang jawab salam dapat 1..korang nk yg mana?? 10 ke 1??
2.Sebut nama orang yang disapa tadi/bertanya khabar..
  • Yang ni pulak lagi bagus...sebut sekali nama orang yang anda sapa tu.." Assalammualaikum, mak Limah..anak sehat??" [jgn tiru mcm aku , kompem kena reject klau korg nk ngorat anak die] tanye la die sehat ke ape kn....better dari Assalammualaikum lepas tu blah je...:D
3.Jangan bakhil dengan senyuman..
  • Senyum sampai ketelinga..tak kesah orang kata kita ni gila ke apa...hahah senyum kan sedekah mmg salah la org yg cakap korang gila...bukan kena bayar dan mintak duit diorang pun kan kalau nk senyum tu..[aku pn xreti senyum..hakhak XD]
4.Ringan tulang..
  • yang ni mmg point paling best..kalau ada kenduri ke apa ringan2 kan lah tulang tu nak membantu jangan risau tak patah pun tulang tu kalau setakat angkat kawah...mana tau dalam dok ringan tulang tu boleh tackle anak org sekali...hahah XD
5.Bersikap mesra dan mudah digauli..
  • Be a hyperactive..jgn la p gam bontot tu dekat lantai rumah lagi-lagi yang baru pindah tu kalau mmg kawasan rumah die tu dekat atas bukit xpela kalu die nk gam dekat syiling rumah pn tak pe.. bg yg pindah dekat kawasan taman perumahan tu..tegur2 la ye dari situ la nnt akan terjalinya silaturrahim tersebut...jgn jadi katak bawah tudung saji...
6.Ambil berat..
  • kalau nampak jiran tu ada masalah..tegur dan tanya la dia bukan niat nk jaga tepi kain batik dia tapi sekadar ambil berat..tak salah tu , xdela nnt dicop sombong dn tak ambik kesah langsung...
7.Jangan kedekut..
  • [ aku malas nk tulis yg ni +_+"] tapi kena tulis jugak..kalau part ni mmg ada yang smpai hadoiii kedekut habis lg2 kalau melibat kan duit...Nak erat kan silaturrahim mcm mana kalau kedekut taik hidung kerbau...bukan nya aku suruh bg semua duit korang tu bukan..!!! cuma kadang-kadang tu , belanje la sikit , buat la kenduri sikit ke kan...kalau dh kedekut kedengkang mcm mna nk eratkan silaturrahim...
8.Jaga perasaan orang lain..
  • yang ni paling , paling , paling penting kenapa?? yela kalau dh mulut tu macam bom nuclear tak nye nnt jadi perang baling periuk kuali..nak bercakap pun kena la berpada2 jgn main bantai ja satgi aku bantai balik baru ang tau...hahah lagi2 kalau yg jenis sensitip ni kn..hadoii ssh ooo..so kalau rasa tak reti jaga mulut better ang diam , bukan diam terus mcm aku ckp tadi berpada2 la..
9.Ambil pandangan semua pihak..
  • Sebab apa pulak?? yela tak semestinya pendapat ang tu betoi semata..kes ni mmg ramai yg tak sedar terutama yg byk cakap..kalau dalam mesyurat dialah yang paling lantang..kalau dia yang pegang mic..fuh..setengah jam dia je yg bercakap tak kasi peluang langsung...bercerita pasal itu ini sampai kdg2 tu tak de kena mengena dgn mesyuarat pn dia cerita...tak patut tu tak patut...

Baik lah habis aku membebel , merepek dan mencarut tak semena-mena...
ini cuma tips2 sahaja..insyaAllah kalau kesembilan tips ni menjadi amalan dalam komuniti akan adanya silaturrahim tersebut...insyaAllah ye...
akhirrulsalam...

owh ye lupa pulak....blog aku kena serang lagi hurmmm....T_T
nak tau boleh klik  sini...


p/s: hari ni jumaat kan jangan lupa p sembahyang jumaat nah :D

16 comments:

  1. hehehe
    bebelan cik han pepagi yg berguna


    haiiit hang han!hihi =p

    ReplyDelete
  2. aku sokong!!.

    rakyat malaysia semakin sombong dengan jiran masing masing..terutamanya yang berada di bandar..betol tak?

    ReplyDelete
  3. betul.. macam ni lah jiran..

    ReplyDelete
  4. yg terputus kita ikatkan, yg jauh kita dekatkan, yg dekat, kita rapatkan..hee

    ReplyDelete
  5. hai han. :)

    :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :)

    ReplyDelete
  6. bebelan yg baguss ! hahaha !

    ReplyDelete
  7. lihatlh skrng nie..susah kot nk bertegur jiran.. lagi2 dok taman..alasannyer busy..

    ReplyDelete
  8. ^_______________________^

    *senyum pling pnjang and comel :P*

    ReplyDelete
  9. amek peluang bulam ramadhan untuk baiki hubungan :)

    ReplyDelete
  10. hahahah.. betul tu... silaturrahim harus dijaga.. hurm.. sekarang memang sangat susah la nak bertegur sapa.. semua org ada dengan hal masing2.. hish!!!paling teruk bab ambil berat..dan senyuman.. hurm..
    kan han kan???

    ReplyDelete
  11. assalamualaikum han, blog sihat?hehehe... cantik dah blog ni..hehe.. bagus entry ni :D mari kita rapatkan lagi silaturrahim hehe

    ReplyDelete
  12. assalamualaikum han, blog sihat?hehehe... cantik dah blog ni..hehe.. bagus entry ni :D mari kita rapatkan lagi silaturrahim hehe

    ReplyDelete
  13. keroro: hai2 XD

    aimie: pagi2 mmg ade je idea nk mmbebel :)
    syazwan: haha..aku sokong..

    aiman : yup mcm tu lah..:)

    luqeem: begitulah gamak nya..:)

    Ali: hai ali XD

    teha:hahah..thanks..:D

    azrin: mmg mcm2 alasan...

    najwa: najwa mmg comel :D

    difficult easy: ya betul tu..

    PB: yup2 betul tu kak..

    imbobo: w'salam..alhamdulillah sihat2 je..:D

    ReplyDelete
  14. kongsi makanan dgn jiran..mcm iklan kfc tuh..bole kan erat kan silaturahim :D

    ReplyDelete

"Sesungguhnya apabila aku menasihati kamu, bukanlah bererti akulah yang terbaik dalam kalangan kamu, bukan juga yang paling soleh atau solehah dalam kalangan kamu, kerana aku juga pernah melampaui batas untuk diri sendiri.Seandainya seseorang itu hanya dapat menyampaikan dakwah apabila dia sempurna, nescaya tidak akan ada pendakwah, maka akan jadi sedikitlah orang yang memberi peringatan."
-Hassan Al Basri-

budi bahasa lambang peribadi