Ini bukan budaya baru...

Assalammualaikum...
salam sejahtera...
Alhamdulillah..hari ni dah masuk 13 hari kita berpuasa sungguh cepat masa berlalu...
ade yang dh skip puasa..tu bg perempuan la yg lelaki nye?? ade?? klau takde anda mmg bagus..

baiklah berbalik pada tajuk...
budaya apa sebenar nya??
" alah budaya yag cucuk-cucuk lepas tu kipas tu.."
"eh..mcm satay pulak dah main kipas..."

Perasan sesuatu disitu??
budaya cucuk-cucuk lepas tu kipas a.k.a satay tu sama macam budaya pegampu , kaki gosip sedunia , penjaga tepi kain batik orang...ha betul kan?? sebijik kan??

Sememang satay tu adalah salah satu makanan popular dekat Malaysia nih..
aku pasti korang suka makan satay ni..
"er..tak suka lah.."
"hah?? tak suka? ade something wrong ni..org2 dulu2 kata sapa2 yang tak suka makan satay ni adalah mereka2 yang tergolong dalam golongan pemakai susuk??.."
betul ke?? entah la...hak masing2 sama ada nk suka ke tak..
tapi satay memang sedap [ erkk ape aku ni cerita pasal satay tgh2 puasa ni..]

Bukan aku nak cerita pasal satay sebenar nya..
aku nak bercerita pasal budaya satay ni...
Awas!! budaya satay ni ada dimana-mana...
di pejabat...
di sekolah..
di dalam bilik..
time tgh melabur saham pn ade jugak..
dan paling best dunia blog ni pun ade jugak budaya satay sebenarnya..
tak sedar?? sedar-sedar kan ye bukak mata tu luas-luas..kalau tak nampak or tak perasan pkai la kanta pembesar ke teleskop ke kan...

Tanpa kita sedar budaya ni sebenar nya membusuk dalam diam...
kenapa??
yela mana tak nye yang disana berkata itu ini lepas tu ada pulak skuad-skuad pertahanan yang menyokong dan menanmbah itu ini manakala disini pula berkata itu ini dan skuad-skuad pertahanan tersebut mula berpaling kepada disini..mengampu balik pada disana...
OMG [ Owh Mereng Giler ] disana kipas disini cucuk mana tak terbakar mcm satay tu kan...
ini bukan sebarang kipas tau..kipas eletrik pun kalah...ni kipas tangan maknanya adakalanya kena kipas adakalanya tak..biarkan asap tu membara nnt kalau api tu dah menyala kipas lagi lagi supaya tak hangus...hahah..
klau satay dh dibakar sedap jugak dimakan ni tapi orang-orang yg dibakar  [diampu] oleh kaki-kaki ampu
[skuad2 pertahanan ] boleh makan ke?? makan mmg boleh der cuma tak sedap la...hahahah

Releks jangan cepat gelabah ni bukan budaya baru...
budaya dah berkurun dari zaman nenek moyang kita lagi...
jadi apa yang perlu..
elak kan dari masuk skuad-skuad pertahanan macam tu ye..
ampu sana , cucuk sini , kipas sana , kipas sini.....
kenapa tak sabar nak jadi retis ke??
kalau tak sabar jadi retis boleh la join skuad-skuad tu...
tapi aku tak pandang la kalau korang jadi retis dari skuad-skuad tersebut..
sebab apa?? sebab populariti yang diraih hanya dari kejatuhan orang lain...
mana tak nye..
habis semua dicucuk habis semua dikipas..
habis semua berperang habis semua jatuh dah tu kau ambik kesempatan...hadoi......

ok habis membebel....
azan subuh pun dah berkemundang tu....
jom subuh dulu...jangan tau bergosip je..
ampu sana , ampu sini
nk mencapub sana , mencapub sini
[capub: cari publisiti]
kau retis?? OMG [ Owh Mereng Giler ]



p/s : wajib zoom gmbar bwh ni hahah..ade pulak org cari freaky dekat blog aku..


22 comments:

  1. i loikeee!
    budaya "satay" kikiki...
    comei plak word tu..hihi
    tol..jgn nak bersatay..jadilah donut..dok diam2..hihihi

    ReplyDelete
  2. stail la freaky pn msuk..hehe

    jgn jd satay yg terbakar, bila bnda tu dah mmakan diri..jd la timun, x terpengaruh..:)

    ReplyDelete
  3. haha ni kalau yg suka mengampu ni, bapak terasa.

    pape pn, satay best! sedap! :D

    ReplyDelete
  4. besar betul pengaruh freaky, haha xD

    ReplyDelete
  5. oh gua memang kipas sate
    sate arnab sedap jugak ye
    hahaha
    cik unna tu makan je tau

    kalo macam tu kena ambik sikap berkecuali la ek?

    ReplyDelete
  6. aimie : hahah jd donut ye..

    luqeem: yup jd la timun dok tepi je..

    unna : muahahah..entri ni tak perli sape2..

    keroro: itu la pasal..hahah

    azat: bukan semua nya perlu bersikap berkecuali tgk keadaan jugak :)

    ReplyDelete
  7. gua paling fedup bila geng geng cucuk belakang a.k.a batu api ni.. gua rasa nk lempang sekor sekor...

    ReplyDelete
  8. hehe.. xmau budaya satay2 ni.. satay mau..

    ReplyDelete
  9. mmg x baik jtuhkn nme org lain, scre terbuka plak tu. bgi smua masyarakat tau ttg keburukn sesorg tu. cuba klu kena kat kita. Mesti kite x suke kan?


    hehe^^ nk satay !

    ReplyDelete
  10. budaya satay, budaya yg sedap seperti namanya. hahaha. patut lar org suka capub. mungkin kerana budaya satay inikah? kekeke. :p

    ReplyDelete
  11. jgn cucuk sangat.kang melatah pulak.haha

    ReplyDelete
  12. budaya tayang gamba makann di bulan pose

    grrrr

    ReplyDelete
  13. rasa nak lempang je geng2 'satay' ni..

    p/s : satay sedap woo..haha~

    ReplyDelete
  14. dan golongan macam ni mmg pandai bermuka2..grrr,geram pun ada..sbb pernah kena..

    ReplyDelete
  15. dapat makan satay memang sodap...

    Tak bertemu sendiri lagi orang2x yang suka mengipas luar dalam ni..=D

    ReplyDelete
  16. suka makan satay...tapi jumpa orang peranagi macam cucuk2 kipas2 tu sgtlah tak suka..huhuhu..

    ReplyDelete
  17. tula pasai.. budaya cucuk n kipas ni agak x baguih klaw diamalkan.. tapi nk bwat macam mana, ramai orang suka cucuk ngan kipas nii.. maybe feel dia bila depa bwat macam tu sama dengan feel makan satay yg sedap kowt... HAHA


    MySuaraBlog: Lelaki Pun Kena Kanser Payudara

    ReplyDelete
  18. er, apakah? tak tau han kata kat sapa.

    p/s: nak design apa ya? kalau background, sha nak kekal warna putih je..

    ReplyDelete
  19. cucuk "satay" xpela lg, jgn cucuk botoxx hehehehee

    ReplyDelete
  20. budaya satay?firsttime dngr..btw satay kajang sedap..hehe
    kenape perempuan suka menaruh harapan??

    ReplyDelete
  21. cucuk pastu kipas...
    hampehhh betui perangai



    p/s: freaky? pehhh...pelik nihh

    jom join ni: http://ping.busuk.org/view/16917

    ReplyDelete

"Sesungguhnya apabila aku menasihati kamu, bukanlah bererti akulah yang terbaik dalam kalangan kamu, bukan juga yang paling soleh atau solehah dalam kalangan kamu, kerana aku juga pernah melampaui batas untuk diri sendiri.Seandainya seseorang itu hanya dapat menyampaikan dakwah apabila dia sempurna, nescaya tidak akan ada pendakwah, maka akan jadi sedikitlah orang yang memberi peringatan."
-Hassan Al Basri-

budi bahasa lambang peribadi