Siapa suka kena maki??


" Eh...kau ni memang bodoh mcm lembu la..."
" Dah la miskin xsedar diri nk kawan dengan aku cermin la muka tu..."
"Eee....muka dah la buruk ade hati nk mengorat aku yang cun ni...blah la..."

 eh...jap2 jgn salah sangka ni bukan entri mencarut bagai ni entri semangat kepada orang yg kne carut....
tak patut betul aku ni sampai salam permulaan entri pun aku tak bagi ye...hahah

Assalammualaikum..
Salam sejahtera bertemu lagi dalam dunia yg tak nmpak ye :D
sebenar nye aku xtau nk buat entri ape hari ,
jadi aku republish entri yg dh berkurun2 ni jela..:D

p/s: kalau dh mula baca jgn skip..hahah

Aku nak tanya dekat sini berapa ramai di antara anda-anda diluar sana yang pernah kne maki , pernah kena hina , pernah diperlekeh kan , pernah kena fitnah.. senang cerita pernah dilontarkan dengan kata-kata yang tak ok la , menyakitkan hati....

Aku rasa bukan setakat pernah je tapi memang kata-kata tak sedap didengar ni dah jadi asam garam hidup korang pun kan betul tak...??
Klau xbetul tu nampak sgt la tipu...xbaek tipu tau...hahahah
Sebaik mana pun korang...mesti ada jugak rasa sakit hati tu...walaupun tak ditunjuk kan secara luaran.... Sakit kan?? Rasa sakit nye ya Allah klau rasa diberi kuasa mcm sang kelembai tu dah lama aku sumpah die jadi jongkong emas baru berbaloi dengan sakit hati ni...hahahah

Hah...mcm mna tu?? korang pn nk ikut aq sumpah-sumpah tak....eh jgn ikut aq sumpah-sumpah tau nnt terkena badi sumpah tu baru tau.....
Ape yang perlu dekat sini cuma.... Tanam kan dekat hati tu..
" aku bagus dari kau la.....kau la yang lembu bukan aku.."
" Biar aku miskin harta tapi aku kaya budi...kau ade?? "
" muka aku mcm Brad pitt ni pn dia kata buruk mcm muka lawa sgt...lisa surihani lagi lawa la...."

 Aku bukan nak ajar korang jadi riak ke , takbur ke , berlagak xtentu pasal sampai xsedar diri...tapi ni la di namakan motivasi..yakin , percaya hormat dan hargai diri.. jgn cepat down mcm aku....hahah aku ni dah berapa kali down pasal blog ni je....sampai ada tu aku rasa nak tutup je blog ni....pasal apa?? pasal masa tu aku xda keyakinan dalam diri....lepas dah di nasihat oleh seorang teman baru rasa semangat balik....

 Aku tau majoriti nya xsemua yang boleh terima ayat2 pedih mcm tu tapi xsalah klau cuba kan...lantak dia nak maki hamun ke ape...biar sampai puas dia maki hamun kita...tabur fitnah merata2...free2 je kita dapat pahala dia pulak?? lu pikir la sendiri dapat apa?? klau stakat populariti murahan tu...sory sila blah dari sini...

So dengar sini bro..sis..ahbang..ahkak..pakcik makcik..tokwan opah..dato' datin...tan sri puan sri.... Jadi kan cercaan , maki-makian , fitnah-fitnahan sebagai satu kata motivasi penaik semangat....jadikan semua tu sebagai satu jalan untuk membuktikan bahawa kita bukan la seperti mereka kata kan.... 

Err..Tak boleh la??

rasa mcm tak okey je??

 Apa pulak tak boleh?? ape pulak tak okey??

Lagi die cerca lagi boleh kita boleh buktikan diorang yang kita boleh ubah dari nobody to somebody.. lagi die maki lagi kita buat derk... biar die maki kita terus-terusan memekak kan telinga... dan akhirnya sangkaan die untuk buat kite terus down terpalit pulak dekat die.... mana tak nye lagi die maki lagi kita up mau x mental die.....

macam mana boleh terima alasan aku tu... Bukti kan pada dia...

" kau ni memang bodoh bangang.."
so buktikan yang korang
"xbodoh dan korang xbangang.."

" ehh..dah la miskin...bla..bla.. "
so kita usaha-usaha dan usaha untuk jadi yang sebaik mungkin.."

 Klau nak di ikut kan maki-maki die tu sampai bila... akhirnya nanti maki-maki die tu kena balik dekat diri dia.... Tak perlu buang masa nak p maki dia balik lebih baik korang manfaat kan masa tu untuk perbaiki diri korang yang die telah perlekehkan...

 Akhir kata...tumbuk muka...ehhh tumbuk dinding tanya tangan sakit tak?? dinding xeffect apa-apa tangan kita yang bengkak mcm tu jugak kite ni...
xperlu jadikan alasan " dah la aku kne maki free-free...die pn mesti kne jugak r..baru fair..."

tak fhm?? buat2 fhm sudah...huhu XD


* jgn dok syok maki org sgt la stg org maki ang balik ang nk mengamuk bgtau 1 dunia..isshh2 nk jd retis xsabau2...

9 comments:

  1. OK SIS :)

    kte jdkn sume tu satu motivasi eh ;)

    ReplyDelete
  2. betoool!
    maintain cooool
    kalo kite ikot maki..kite same cam deme =)

    ReplyDelete
  3. hahahah.. betul tu han... umpama tumbuk tangan kedinding tu memang tepat... huhuhu... semua org x suka kena maki.. tapi bila org maki kita wat derk jer... org yang maki tu akan termakn makian sendiri..:)

    ReplyDelete
  4. aku boleh je terima, slagi makian tu kat aku, kalau dah masuk hal keluarga, mmg nak kena la..

    ReplyDelete
  5. maki2 orang no need la kita rasa .
    macam bagus sgt . padahal ....^^

    entry serious !
    http://supersapienstory.blogspot.com/2011/08/blogspot-blogpot-apa-bezanya.html

    ReplyDelete
  6. nice
    =)

    Kne fitnah, but who cares..
    kne maki,. like I care.
    Kne caci, Don't mind laa~~

    That's me..

    Walaupown sket kat aty, tp mgkn sbb dah biasa, msk kanan, keluar kiri..

    =)

    ReplyDelete
  7. ohh bertukar-tukar maki mungkin seronok :P

    ReplyDelete
  8. cool jek, macam dengan si anon. keh3

    ReplyDelete

"Sesungguhnya apabila aku menasihati kamu, bukanlah bererti akulah yang terbaik dalam kalangan kamu, bukan juga yang paling soleh atau solehah dalam kalangan kamu, kerana aku juga pernah melampaui batas untuk diri sendiri.Seandainya seseorang itu hanya dapat menyampaikan dakwah apabila dia sempurna, nescaya tidak akan ada pendakwah, maka akan jadi sedikitlah orang yang memberi peringatan."
-Hassan Al Basri-

budi bahasa lambang peribadi