Ramadhan Lesson Day 21-23: Dah rasa cukup baik cukup sempurna tapi tak pun sebenar nya...

gambaq kredit pakcik google




A: Jangan kutuk orang sangat beb..kata-kata belakang..

B: Alah dah memang betul si minah tu macam tu konon dah bertudung dah pakai sopan berubah la tu padahal nak cover diri die yang jahil ya amat..

A: Tak elok kau cakap macam tu mana tau dia dah betul-betul berubah,kau tahu orang pandang kau dah cukup baik dengan cara kau pakaian kau yang sopan tapi bila dah kenal nauzubillah...tak sangka aku kau macam ni..cepat betul kau judge orang aku tau la dari kecik kau dh di didik berkelakuan baik tapi tak semestinya orang yang jahat dulunya tak boleh nak berubah jadi baik...kau tak penah rasa jadi jahil kau tak tau..jangan fikir orang yang dah banyak beribadah tu banyak join aktiviti agama tu dah cukup sempurna keseluruhannya meski zahir nampak baik sejuk mata memandang tapi bati hanya tuhan je yang tau...:)
Aku pernah jahil aku tau perasaan tu...cari la jalan menuju redha-Nya bukan cari jalan kutuk-mengutuk bagi membezakan kau dengan orang lain yang belum cukup bagus dimata kau..mana tau dia cukup bagus dimata-Nya..:)

B: Emm...


Tak perlu bangga sebenar nya kalau dah rasa sembahyang dah banyak,ibadah banyak,zikir wirid dah banyak,kerja agama sudah banyak dibuat,suruhan-Nya pun dah banyak buat,tutup aurat memang dari kecik lagi dah dididik dah dibuat,pakaian-pakaian yang disarungkan pun dah cukup banyak buat orang cakap kau ni baik...
tapi tak pun sebenar nya selagi kau masih pikir kau ni dah cukup baik cukup layak untuk mengadili orang tu jahat, orang tu tak elok kalau dia tak buat semua tu..
Mana hilang nya rasa kehambaan kau? tak pernah fikir?
Mana rasa takut kau pada Tuhan malah kau mengadili mereka seperti kau itu tuhan..
Sebab apa? sebab kebaikan zahir itu dah menutup semua..
Tanpa sedar itu adalah kejahatan yang paling besar ia telah mencabut rasa kehambaan..
Sedangkan rasa kehambaan itu yang Tuhan nak bila dicabut rasa kehambaan kau tak nampak masa tu mula lah datang rasa ketuanan,ingat diri berkuasa dah cukup bagus malah lagi teruk bila dibiarkan akan datang pula perasaan sombong,bongkak dan riak..bahaya tu bahaya...

Sekali pun Rasullullah lagi beratus-ratus kali ganda amalan nya dari kau takde pun dia nak riak takde pulak dia nak bangga malah dia lagi mengajak umat-umat beliau yang lain untuk kembali kepada-Nya dengan cara elok bukan dengan kata belakang,mengumpat dan sebagainya..

#Entri ni tak tujukan kat sapa-sapa pun if terasa aku mintak maaf takde niat pun nak buat kau terasa...aku manusia dan sebagai manusia pun kena sama-sama beringat..aku buat salah..kau tak pernah buat salah? fikir-fikir la..

SALAM RAMADHAN...


6 comments:

  1. oh suka post ni..selalu remind diri sendiri, kalau terasa nak mengutuk tu, cepat-cept tukarkan jadi doa. doakan dia ke arah kebaikkan kan..

    ReplyDelete
  2. sebagai peringatan kita. terima kasih kerana berkongsi..:)

    ReplyDelete
  3. nice sharing Han :)

    pengajaran terbaik utk diri sy...

    ReplyDelete
  4. sungguh bersetuju dengan entri cik han kite

    manusia kadang lupe y die pun ade silapnye

    ReplyDelete
  5. Salam Aidilfitri! Buat para blogger di luar sana!! Jom join contest ini! 3 pemenang bertuah akan mendapat duit raya EDISI TERHAD sampul wajah saya!!;) Klik http://www.aimisyahirah.com/2012/08/contest-nak-duit-raya-cik-misya.html untuk maklumat lanjut.

    ReplyDelete

"Sesungguhnya apabila aku menasihati kamu, bukanlah bererti akulah yang terbaik dalam kalangan kamu, bukan juga yang paling soleh atau solehah dalam kalangan kamu, kerana aku juga pernah melampaui batas untuk diri sendiri.Seandainya seseorang itu hanya dapat menyampaikan dakwah apabila dia sempurna, nescaya tidak akan ada pendakwah, maka akan jadi sedikitlah orang yang memberi peringatan."
-Hassan Al Basri-

budi bahasa lambang peribadi